Wat is het?

Een oefening uit de methode oplossingsgericht werken waarbij je door jezelf een brief uit de toekomst te laten schrijven onbewust je eigen oplossingen aanspreekt.

We hebben allemaal momenten in ons leven dat we vast lopen. Het lukt ons niet bepaalde onzekerheden te overwinnen, we lopen telkens tegen dezelfde dingen aan.

Vaak kom je hier zelf of met behulp van je omgeving uit. Soms lukt het echter niet. Dan lijkt het alsof je zelf de oplossingen niet in huis hebt. In veel gevallen zijn deze oplossingen echter wel aanwezig, alleen lukt het ons niet ze te vinden.

Hoe werkt het?

Het is de bedoeling dat je een brief schrijft vanuit de toekomst aan je huidige zelf. Wanneer in de toekomst mag je zelf bepalen, dit kan één, vijf of tien jaar verder zijn.

Je vertelt aan jezelf dat het goed met je gaat, waar je op dat moment bent en wat je doet. Vervolgens vertel je aan jezelf wat de belangrijkste dingen zijn die je hebt gedaan om zover te komen (en hoe je obstakels hebt overwonnen). Dit kun je verder uitwerken door jezelf af te vragen wat je bevalt aan de manier waarop je de obstakels hebt overwonnen en wat je liever meer of anders had gedaan. Je sluit de brief met een lief en wijs advies aan jezelf.

Als je hem klaar hebt lees je de brief voor jezelf nog eens hardop voor.

Kijk eens wat je hierin opvalt en hoe het voor je is om dit te schrijven en te lezen.

Bekijk de toekomst die je voor jezelf geschetst hebt en geef op een schaal van 0 – 10 in hoeverre je deze toekomst al voor jezelf gerealiseerd hebt. Wat zou het kleinste stapje kunnen zijn om een stukje dichter bij deze ideale toekomst te komen?

preloader