Betekenisvolle beelden

Vereiste tijd

15 minuten per dag gedurende een week om de foto’s te nemen. Een uur om de schrijfoefening te doen. Hoewel het niet noodzakelijk is om elke dag een foto te nemen, veronderstellen we dat het fotograferen in totaal 90 minuten zal duren gedurende de week, met een uur extra voor het schrijfwerk.

Hoe werkt het?

1. In de komende week, maak je foto’s van dingen die je leven zinvol of betekenisvol voelen. Dit kunnen mensen, plaatsen, voorwerpen, huisdieren zijn. Als je niet in staat bent om foto’s van deze dingen te nemen omdat ze niet in de buurt zijn, maak dan foto’s van souvenirs, herinneringen, websites of zelfs andere foto’s. Probeer minstens negen foto’s te maken.
2. Aan het eind van de week: Als je een digitale camera of telefoon hebt gebruikt, upload dan de foto’s naar een computer. Of laat de foto’s ontwikkelen.
3. Dan, als je al je foto’s hebt verzameld, neem de tijd om er eens rustig naar te kijken en na te reflecteren. Voor elke foto of item, noteer je een antwoord op de volgende vraag: “Wat vertegenwoordigd deze foto voor jou, en waarom is het betekenisvol”

Waarom je het zou moeten proberen

Uit onderzoek blijkt dat betekenisgeving mensen in het leven helpt om te gaan met stress en dat het hun algemene gezondheid en welzijn verbetert. Dat het bijdraagt aan dat men zijn of haar leven ervaart als de moeite waard. Echger kan betekenisgeving of de zin van het leven vinden soms voelen als een ongrijpbare taak. In ons dagelijkse bestaan verliezen we soms het grote plaatje uit het oog als we ons meer richten op de drukte van alledag.
Toch blijkt uit onderzoek dat we omringd zijn met potentiële bronnen van betekenis. De momenten van verbinding die we delen met anderen, de schoonheid van de natuur, in het werk dat we doen, de dingen die we creëren. Deze oefening helpt je deze zinvolle dingen letterlijk in beeld te brengen. Door foto’s te maken en te schrijven over dingen die belangrijk zijn voor je, besteed je meer aandacht aan de verschillende bronnen van betekenis in je leven, groot of klein en sta je meer stil waarom deze zo belangrijk voor je zijn.

Bewijzen dat het werkt

Steger, M. F, Shim, Y., Barenz, J., & Shin, J. Y. (2013). Door de ramen van de ziel: Een pilot-studie met behulp van fotografie te verbeteren betekenis in het leven. Journal of Contextual Behavioral Science, 3, 27-30.

Studenten werden geïnstrueerd om 9-12 foto’s van dingen te nemen van dingen die hun leven zinvol maakt; een week later bekeken ze ze en schreven ze over elke foto. Zij voltooiden vragenlijsten voor en na deze oefening. In de nameting kwam naar voren dat ze het gevoel hadden meer betekenis in hun leven te ervaren, tevredener te zijn over hun leven en meer positieve emoties te ervaren dan ze van tevoren hadden.

Waarom het werkt

De tijd nemen om te erkennen en te waarderen wat van betekenis is voor je door middel van fotografie kan helpen om deze dingen tastbaarder te maken en dienen als een herinnering aan wat echt belangrijk is voor je. Dit grotere gevoel van betekenis kan jeop hun beurt weer inspireren om bepaalde persoonlijek doelen na te streven die je een gevoel van kracht geven en helpen met stressvolle situaties in het leven om te gaan. Het gebruik van de fotografie is wellicht ook geschikt voor mensen die meer visuele dan verbale ingesteld zijn. -iets voor therapeuten, ouders of leerkrachten om in gedachten te houden.

Bronnen

Michael Steger, PhD., Colorado State University

preloader