Wat is het?

In veel communicatietrainingen komt het naar voren. Welke houding neem je aan in je gesprek? Lukt het je om een niet oordelende houding aan te nemen, om leeg te luisteren. In het zoeken naar de kracht van de ander, of het opsporen van talenten zou je kunnen zeggen dat je zelfs een waarderende bril zou kunnen gebruiken. Deze oefening is een oefening die je laat stil staan bij het feit dat je altijd door een gekleurde bril kijkt. Dit is afhankelijk van je eigen referentiekader, je ervaringen, je opvoeding, waar je bent geboren, hoe je die morgen bent opgestaan etc. Dit beïnvloed je gespreksvoering. Is jouw glas eerder halfvol of is ie leeg? Kan je nieuwsgierig zijn naar de beleving van anderen?

Hoe werkt het?

Verzamel een stuk of 10/15 sfeerbeelden. Je kan hiervoor eigen foto’s gebruiken, maar ook sets met kaarten, plaatjes van internet etc.

Laat de deelnemers de foto’s een voor een bekijken en hier kort hun eerste reactie bij opschrijven.Dit is een associatie. Dus bij het zien van een boom schrijf je niet op “boom” maar bijvoorbeeld “groei” of “wandelen”, wat het ook maar bij je oproept.

Als alle foto’s zijn geweest gaan de deelnemers hierover in gesprek in tweetallen. Wat heb jij opgeschreven en wat zegt dit over de bril waarmee je kijkt. Vervolgens is het mogelijk hierin een vertaalslag te maken naar een actueel onderwerp. Op welke manier heeft de bril waardoor je kijkt hier invloed op?

Variatie

Eventueel kun je ook wat foto’s van personen toevoegen. Ik gebruik hier zelf altijd een aantal foto’s waarbij studenten mogen opschrijven wie ze denken dat deze persoon is, wat deze doet in zijn of haar dagelijks leven. Studenten komen dan tot de ontdekking dat ze al heel snel een beeld hebben van iemand en dat dit vaak niet klopt. Bij een beeld van een zwerver roept dit soms de reactie op “zielig”. Vervolgens kunnen we met elkaar praten over: “en wat zou dat nou voor invloed hebben op het gesprek als je direct denkt dit is een zielig persoon?” (Zie hier ook het filmpje van Marcel van Herpen, wat zou je doen)

preloader